onsdag 1. april 2009

Filmanmeldelse av "Vinterland"

Vi har sett filmen "Vinterland" på skolen og har fått i oppgave å anmelde denne filmen. Filmen er regissert av Hisham Zaman, og Raouf Saraj, Scler Rahnoma, Kawa Gilli og Alibag Salimi spiller i den. "Vinterland" ble produsert i 2005/2006 i Norge, og er en dramakomedie.

Regissøren, Hisham Zaman er utdannet ved den Norske Filmskolen. Han har vunnet flere priser for filmene sine, og har regissert filmene "Innbruddstyven", "Broen", "Bawke" og "Vinterland." Som "Vinterland" er også de andre filmene kortfilmer.

Som sagt er filmen en dramakomedie. Den tar opp temaer vi har kjennskap til, men presenterer dette på en ny måte. Det er en annerledes film, samtidig som sjangeren og virkemidlene er velkjente.

Filmen handler om Renas, som bor alene nord i Norge. Han er gift med en kvinne han aldri har møtt, men endelig skal hun få komme til Norge og bo hos mannen sin. Men når Renas og kvinnen, Fermesk endelig møtes er ingen av dem som den andre hadde forventet. De har begge laget seg et bilde i hodet av den andre, og når de møtes finner de ut at de ikke svarer til hverandres forventninger. Filmens handling foregår i Nord-Norge, på vår tid. "Vinterland" har en litt interessant historie, men jeg synes ikke den er filmatisk sett fengende. Filmen tar opp temaer som kultur, kjærlighet, forventninger, inntrykk og skikker og tradisjoner.

Hovedrollene i filmen er Renas og Fermesk. De er begge ganske "typete", men har likevel noe mer ved seg. De har et ganske komplisert forhold. De hadde begge et annet bilde i hodet av den andre, og finner ut litt for sent at de kanskje ikke passer så bra sammen som de trodde. Likevel er de stuck med hverandre, og må prøve å gjøre det beste ut av situasjonen.

Filmen har en oppbygging, men den fenger ikke så veldig. Det som driver handlingen framover er konflikten mellom mann og kone, men jeg synes ikke det skjedde så mye i filmen og den klarte ikke å holde på min interesse så lenge ihvertfall.

Dette var den første filmen både Raouf Saraj og Shler Rahnoma, som spiller Renas og Fermesk, spilte i. Skuespillerene i "Vinterland" er flinke, men det er ingen som utmerker seg spesielt.
Jeg la egentlig ikke merke til noen spesielle filmatiske virkemidler som er brukt. Filmen er bra klippet og redigert, og det er brukt forskjellige kameravinkler, kamerabevegelser og bildeutsnitt.

Jeg synes ikke filmen var så veldig bra. Selve historien/plottet var interessant, men jeg synes ikke filmen klarte å holde på interessen min så lenge. Filmen hadde ikke noe stort "vendepunkt", og den ble litt kjedelig i lengden. Jeg ville kanskje gitt filmen en 3+.

Ingen kommentarer: