mandag 23. februar 2009

Filmanalyse

Denne ukes blogglekse dreier seg om film. Vi har sett filmen "Mitt liv som hund" på skolen, og har i oppgave å analysere den.

Filmen er regissert av Lasse Hallström og ble produsert i 1985. Filmen er basert på romanen med samme navn. Det ble en populær film som ble tatt godt imot av publikum. Filmen sies å være en av de største svenske filmene innen de ti siste årene og har vunnet en Golden Globe og vært Oscar-nominert.
"Mitt liv som hund" kan ha mange temaer. Et tema kan være skille mellom barn og voksen. Kjærlighet er også et sentralt tema, og familie og forhold mellom barn og foreldre.

Hovedpersonen i filmen er Ingemar. Han bor sammen med broren og moren sin, og vi får vite at moren er syk. Hun har ikke kapasitet til å ta seg av sønnene sine, og Ingmar sendes avgårde til en onkel på landet. Der opplever han mye. Han blir blant annet kjent med en jente som heter Saga, som er utrolig flink i boksing og fotball. "Mitt liv som hund" tar for seg året 1959, og viser Ingemars følelser, tanker og opplevelser.

Filmen går stort sett "rett frem", men hopper litt i tid. Noen ganger får vi se tilbakeblikk der vi møter Ingemar og moren hans, da hun var frisk. Spesielt ett klipp ser vi flere ganger, av moren og sønnen som tuller og ler. Ingmar savner nok disse øyeblikkene, og tenker mye på hvordan det var før moren hans ble syk. Filmen "avbrytes" også ganske ofte av den 12 år gamle guttens tanker, og han filosoferer mye på livet og døden.

Moren til Ingemar er en annen karakter vi møter i filmen. Vi får ikke vite så mye om henne, bortsett fra at hun er syk. Hun er veldig følelsesfull og blir sur og sint veldig lett. Ingmar og moren har et ganske komplisert forhold, men man skjønner at de er glade i hverandre til tross for all kranglingen. Ingemar får det bedre hos onkelen sin på landet. Kona til onkelen hans er nok ikke så veldig glad for å ha Ingemar boende hos dem så lenge, men hun holder ut. Onkelen ser det som sin "plikt" å ta imot nevøen, men de to har mange morsomme stunder sammen. De bygger, hører på musikk og ser på gamle bilder sammen. Saga er en annen person vi møter. Hun er en guttejente og er veldig flink i fotball og boksing. Saga og Ingemar blir gode venner, og innerst inne er Saga ganske forelsket i Ingemar.

Handlingen foregår i Sverige i år 1959. Filmen er altså laget i fortiden og fant sted enda lenger tilbake enn da den ble skrevet. Derfor er filmen litt gammeldags - det merker du på både talemåte, klær, musikk og på karakterene. Jeg kan ikke huske at det var så mange "glade" farger i filmen, selv om det var helt klart litt lysere og mer fargerikt på landet der onkelen bor, framfor byen. Ellers tenkte jeg ikke noe spesielt over kameravinkel og bildeutsnitt, det var som i andre filmer. Noen ganger så vi nærbilder, mens andre ganger var det filmet langt fra.

Jeg synes filmen var bra. Den tok som sagt for seg mange temaer i forbindelse med å vokse opp. Mange kan kjenne seg igjen i dette, i å med at den handler om både familieliv, vennskap og kjærlighet. Skuespillerene var flinke og manuset var bra skrevet.

Ingen kommentarer: