onsdag 25. februar 2009

Reklame!

Vi har fått noen spørsmål om reklame, som er det nye temaet vi jobber med i norsktimene nå. Her kommer spørsmålene og svarene mine:

1) Hva er reklame?

2) Hva kjennetegner reklame?

3) Hvor møter vi reklame?

4) Hva gjør at vi påvirkes av reklame?

5) Hvilke reklamer fungerer? Hvorfor?

6) Hvilke reklamer fungerer ikke? Hvorfor?

7) Nevn/vis eksempler på 2-3 reklamer (filmer, annonser, etc) som dere mener er gode og som selger. Forklar kort hva som gjør disse reklamene gode. (Dersom dere ikke klarer å bli enige i gruppa er det greit at dere kommer med forskjellige svar. Det er ofte jenter og gutter reagerer ulikt på den samme reklamen...)

1) Reklame er positive sider ved et produkt som skal gjøre at flere har lyst å kjøpe produktet.

2) Reklame kjennetegnes av at det skal være kort og lett å huske på. Det er mye overdrivelse, og mange reklamer inneholder humor. Reklamer er også fristende, for å få folk til å kjøpe produktet. Det er som oftest også et slagord inne i bildet, som gjør at folk forbinder denne setningen med produktet.

3) Vi møter reklame omtrent overalt – på nettet, i blader og aviser, på plakater og postere, TV, radio og mer.

4) Vi påvirkes ofte av reklamer som er litt annerledes enn andre, for eksempel når reklamen er som en musikkvideo. Oppmerksomheten vår fanges også av sterke farger, store bokstaver og korte, men effektive slagord. Situasjoner vi kan kjenne oss igjen i eller spesielt morsomme reklamer er også lette å huske. Dessuten er virkemidler som for eksempel musikk viktig.


5) Reklamer som fungerer er ofte morsomme og får oss til å le. Noen reklamer på TV kan ha spesielle skuespillere i som vi synes er flinke. Farger er veldig viktig, og sterke og lysende farger trekker oppmerksomheten. Reklamer vi kan kjenne oss igjen i er lettere å forstå og huske.

6) Noe som ikke fungerer kan være veldig irriterende reklamer som vi blir lei av med en gang. Det kan for eksempel være høye, skjærende stemmer på TV. Noen reklamer kan være veldig "fake" og vi tror ikke på produktet. Svart/hvitt reklamer kan også være litt kjedelige. Selvfølgelig er produktet det viktigste, og hvis produktet er fremstilt på en kjedelig måte får man ikke like lyst å kjøpe det.

7) Reklamen for Tine melk synes vi er bra. Den viser forskjellige morsomme klipp som illustrerer hva som skjer hvis du ikke drikker melk. Dette er en morsom reklame som fanger oppmerksomheten og får deg til å le.
Link til Tine melk reklamen: http://www.youtube.com/watch?v=v3iaRnVrHsA

En annen bra reklame er reklamen for Miljøagentene. Den har barn i hovedrollen, som tar rollen som voksne. Dette gjør at det blir en morsom og veldig søt reklame med det kjente "slagordet": "Jeg er ikke sint. Jeg er bare veldig, veldig skuffet."
Link til Miljøagent reklamen: http://www.youtube.com/watch?v=hGIo4y2juko

Reklamen for Plan Norge er veldig bra. Vi får sympati med hovedpersonen og reklamen forteller ofte en historie. Vi får også en del fakta ut av reklamen
Link til Plan Norge: http://www.plan-norge.no/

Ingen kommentarer: